Je kent het wel, je hebt nieuwe voornemens om zelf je lunch naar werk mee te nemen, minstens drie keer in de week te gaan sporten, of misschien wel te stoppen met roken en alcohol. Het gaat vaak twee weken goed en dan vallen we weer terug in oude patronen. Of je hebt als doel gesteld meer voor jezelf op te komen en niet meer over jezelf heen te laten lopen. Velen van ons vinden het lastig om 'nee' te zeggen en zeggen uit angst vaak ja. Je bent bijvoorbeeld bang om iemand teleur te stellen, in een slecht daglicht te komen of erger, JE BAAN TE VERLIEZEN. Dus blijf je maar op dezelfde voet verder gaan. Maar nu, hoe zorg je ervoor dat de goede voornemens en doelen niet maar twee weken stand houden? Dat leer je in deze blog!
Leestip: Zelfvertrouwen kan je leren
Hoe ontstaan belemmerende patronen en overtuigingen?
Patronen zijn vaste gedragingen die je vaak onbewust doet, ook wel gewoontes. Een overtuiging is een geconcludeerde gedachte met een bijkomend gevoel die ontstaat door jouw beleving van gebeurtenissen of ervaringen. Overtuigingen zorgen ervoor dat een patroon ontstaat en in stand gehouden wordt.
Overtuigingen hebben allemaal een doel: Liever pijn vermijden dan genezen. Klinkt als een best goed systeem, toch?! Ja zeker, maar niet als het ervoor zorgt dat je je dromen niet kan najagen of het leven kan leiden dat jij graag wilt.
Ik zal kort iets uitleggen over het hersendeel wat hiermee te maken heeft: de prefrontale cortex (deze zit in het voorste deel van je brein net boven je ogen). De prefrontale cortex bepaalt de beleving van je emoties en de uiting daarvan bij gebeurtenissen.
Doordat je in het verleden een soortgelijke situatie hebt meegemaakt zoals in het voorbeeld hierboven ervaar je erbij een bepaalde beleving van emoties, bijvoorbeeld boosheid of angst. Zo ontstaan overtuigingen, overtuigingen zijn de gedachten en bijkomende gevoelens die ontstaan door jouw beleving van een bepaalde situatie. Kortom je gedachten zijn dus de oorzaak, niet de situatie. De situatie is slechts een trigger waardoor de gewoonte in stand gehouden wordt.
Maar hoe kunnen we dit veranderen? Breng eerst alles goed in kaart.
Stap 1: Schrijf op welke gewoontes je storen
Welke gewoonte frustreert je en waarom stoor je je zo erg daaraan? Op welke momenten merk je dat je zonder na te denken deze gewoonte blijft herhalen?
Stap 2: Probeer de situaties waar deze gewoonte naar voren komt in kaart te brengen
Schrijf op wat er gebeurd in zulke situaties (zoveel mogelijk details), alsof je ze opnieuw beleeft. Wat gebeurde er, wie waren erbij, wat deden zij, hoe was hun gemoedstoestand? Misschien kom je dingen te weten die je niet bewust had meegekregen toen het gebeurde.
Stap 3: Schrijf op welke gevoelens en welke sensaties je kreeg
Kreeg je een gevoel van angst, boosheid of verdriet? Brak het zweet je uit of kreeg je hartkloppingen? Kreeg je het gevoel alsof je jezelf wilde verstoppen of juist enorm jezelf wilde laten zien? Voelde je je geïntimideerd of juist gehoord?
Stap 4: Welke gedachten kwamen hierbij naar boven?
Ook als je niet zo goed weet of bewust bent van je gedachten kan je altijd vanuit het gevoel herleiden wat voor soort gedachtes je toen had. Bijvoorbeeld als je je angstig voelde kan een gedachte zijn: “Ik mag er niet zijn” of “mijn mening doet er niet toe”. Maar als je bijvoorbeeld boosheid voelt, kan een gedachte weer zijn: “Ik ga niet meer over mezelf heen laten lopen”.
Door deze vier stappen lukt het je misschien al om met meer begrip naar de gewoonte en jouw gedrag te kijken. In stap 5 gaan we kijken of we het ook kunnen veranderen.
Stap 5: (H)erken je gedachtes en gevoelens en accepteer ze
Het klinkt heel cliché, maar deze gedachten en gevoelens hebben als functie jou iets te vertellen. Boosheid, verdriet en angst bijvoorbeeld willen je vertellen dat je je bedreigd of niet begrepen voelt. Blijheid of je geliefd voelen vertelt je weer dat je dicht tot je eigen kern staat. Zodra je je gevoelens en gedachten (h)erkent en accepteert zal je in staat zijn om er iets aan te veranderen en weer de persoon te worden die je altijd diep van binnen al was, jouw innerlijke kind.
Accepteren betekent niet dat je het laat zoals het is. Nee, accepteren zorgt er juist voor dat je verandering teweeg brengt. Je zal jezelf niet meer straffen voor je gedrag, maar met liefde naar jezelf luisteren en verandering brengen in jouw leven.
Boekentip
Patronen doorbreken van Hannie van Genderen en Gitta Jacob. Als je moeite hebt met het aanpakken van hardnekkige (denk)patronen en steeds weer dezelfde fouten begaat, past dit boek perfect bij jou. Dit boek maakt door middel van schematherapie duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je deze kunt gaan doorbreken!
5 tips om oude patronen en belemmerende overtuigingen te doorbreken
Samenvatting
Patronen of gewoontes ontstaan door overtuigingen. Overtuigingen zijn de gedachtes en bijkomende gevoelens die zijn ontstaan door jouw beleving van een specifieke situatie of gebeurtenis. Ze zorgen ervoor dat mentale en soms ook fysieke pijn vermeden wordt. Om gewoontes te kunnen veranderen zal je bewust moeten worden van de gedachten en gevoelens in bepaalde situaties. Dit kan je doen door de situatie, je gedachtes en gevoelens over deze situatie en de gewoonte zelf op te schrijven. Daarna is er ruimte voor (h)erkenning en acceptatie om zo uit een liefdevolle benadering je gewoonte te veranderen.